Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Ταξιάρχες Ζαχάρως: Πέντε χρόνια γιορτάζουν χωρίς την εκκλησία τους!


Με  έναν κόμπο στο στομάχι γιόρτασαν για 5η συνεχόμενη χρονιά  τους προστάτες του χωριού τους οι κάτοικοι των Ταξιαρχών του δήμου Ζαχάρως. Αιτία το γεγονός ότι το ιστορικό εξωκκλήσι στον λόγγο του οικισμού παραμένει κλειστό εξαιτίας της φθοράς που έχει υποστεί και του κινδύνου που εγκυμονεί για τους επισκέπτες.
Χθες το πρωί, οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι μαζί με αρκετούς πολίτες που κατάγονται από τον παραδοσιακό οικισμό, τίμησαν τη γιορτή του ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στην έτερη εκκλησία του χωριού και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στο αναψυκτήριο της ΤΚ  Ταξιαρχών, για να ξαναθυμηθούν στιγμές του παρελθόντος αλλά και να εκφράσουν το παράπονό τους για την κωλυσιεργία του υπουργείου Πολιτισμού ως προς την επισκευή του μνημείου, παρότι υπάρχει ώριμη μελέτη.
Όπως δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο πρόεδρος της ΤΚ Ταξιαρχών, Γιάννης Θάνος, είναι η 5η χρονιά που οι κάτοικοι τιμούν τους προστάτες του χωριού αναγκαστικά σε άλλη εκκλησία κι όχι στο ιστορικό ξωκκλήσι τους.
«Η εκκλησία είναι βυζαντινή και η ΕΦΑ Ηλείας την έχει δει και έχουμε κάνει γνωστό ότι είναι σε άθλια κατάσταση. Έχουμε φτάσει σε σημείο να βάζουμε νάιλον για να την προστατέψουμε. Πρέπει άμεσα να επιληφθούν οι αρμόδιοι φορείς. Εμείς και ο δήμος ό,τι ήταν να κάνουμε το κάναμε, για να τη σώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Θάνος…

Θλίψη και οργή από τους κατοίκους
Ο ψάλτης Σπ. Ζήρος εξέφρασε την αγανάκτησή του για το ότι υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη αλλά η πολιτεία δεν αποφασίζει να εγκρίνει 70.000 ευρώ για να αποκατασταθεί το ξωκκλήσι.
«Η γάγγραινα της γραφειοκρατίας μας έχει δεσμεύσει. Σήμερα (σ.σ. χθες) γιορτάζει το χωριό μας, το οποίο έχει πάρει την ονομασία του από το βυζαντινό ξωκκλήσι που δεσπόζει στον λόφο. Δεν φταίνε φυσικά οι υπάλληλοι της Εφορείας, αλλά οι νόμοι. Το μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας», υπογράμμισε ο κ.Ζήρος.
«Κόκκινο» στην ΕΦΑ Ηλείας από το υπουργείο Πολιτισμού
Το κόστος της αποκατάστασης στο ξωκκλήσι έχει υπολογιστεί στις 70.000 ευρώ περίπου, ωστόσο από το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει βγει «λευκός καπνός» στο αίτημα που έχει καταθέσει επανειλημμένως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (ΕΦΑ).

Όπως δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» η αρχαιολόγος Νάνσυ Ράλλη, η Εφορεία καταθέτει κάθε χρόνο το αίτημα στο πρόγραμμα δράσης, όμως δεν έχει λάβει ως τώρα θετική απάντηση.

 «Έχει εκπονηθεί μια μελέτη για το συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία ίσως να χρειάζεται επικαιροποίηση, όμως το βασικό πρόβλημα είναι το οικονομικό. Έχουμε καταθέσει κατ’ επανάληψη το αίτημα για τη χρηματοδότηση, αλλά το υπουργείο Πολιτισμού είναι αυτό που αποφασίζει», επισήμανε στην εφ.«Πατρίς» η κα Ράλλη.

ΠΗΓΗ; Patris News