Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΒΑΝΑΙΩΝ

[Ομιλία εκφωνηθείσα υπό του κ.Διονυσίου Κουτσουρούπα του Ιωάννη, συνταξιούχου δασκάλου, κατά την πραγματοποιθείσα στο Νεοχώρι Ζαχάρως συνάντηση – συνεστίαση γνωριμίας των απογόνων της οικογένειας των Σβαναίων, που κατάγονται από το Δημοτικό Διαμέρισμα Ταξιαρχών (κοιν.Μοφκίτσας) της επαρχίας Ολυμπίας, τον Αύγουστο του έτους 2008].

Γεννήτορές μας ήσαν οι αείμνηστοι προπάπποι  Ανδρέας Σβανάς του Ιωάννη και η προγιαγιά μας Πηνελόπη. Ο προπάππος μας Ανδρέας Σβανάς του Ιωάννη καταγόταν από το χωριό Πετράλωνα (κοιν.Βερβίτσας) της ορεινής επαρχίας Ολυμπίας. Στο χωριό αυτό υπήρχαν και άλλα άτομα με το επώνυμοι Σβανάς, ίσως και συγγενείς του προπάππου μας.

Επειδή το χωριό ήτο άγονο και ορεινό και δεν παρείχε τα μέσα για μια καλή και άνετη ζωή, ο προπάππους μας αναγκάστηκε να μεταναστεύσει, αναζητώντας καλύτερη τύχη ζωής. Εγκαταστάθηκε τελικά στο χωριό Ταξιάρχες (κοινώς Μοφκίτσα), που ήταν κεφαλοχώρι και είχε, χωρίς υπερβολή, γύρω στους οκτακόσιους (800) κατοίκους. Οι κάτοικοι των Ταξιαρχών διατηρούσαν στην πεδινή περιοχή του χωριού, στον κάμπο όπως λεγόταν τότε, μεγάλες και πλούσιες εκτάσεις, η δε κτηνοτροφία ήταν ανεπτυγμένη σε μεγάλο βαθμό.

Η Μοφκίτσα, κατά πληροφορίες, αποτελούσε τότε ζωηρό κέντρο εμπορίου των γύρω χωριών. Εκεί συνέρρεαν, για εμπορικούς σκοπούς, πολλοί έμποροι και καταναλωτές, από όλα τα γύρω χωριά, μη εξαιρουμένης της Νέας Φιγαλείας (κοιν.Ζούρτσας). Η ζωηρή εμπορική κίνηση του χωριού είχε ως επακόλουθο την οικονομική άνθησή του. Έκανα αυτήν την αναδρομή, για να εξηγήσω τους λόγους, οι οποίοι ώθησαν τον προπάππο μας  να εγκατασταθεί και να παραμείνει μέχρι τέλους στην Μοφκίτσα.

Εκεί ο γεννήτοράς μας εγνωρίσθει και συνεδέθει με την προγιαγιά μας Πηνελόπη, Δεν άργησαν να έρθουν σε γάμου κοινωνία και να δημιουργήσουν οικογένεια.

Απέκτησαν 5 τέκνα: Τον Ιωάννη Σβανά, Τον Νικόλαο Σβανά, Τον Γεώργιο Σβανά (που μετανάστευσε στην Αμερική και που παράμεινε μέχρι τέλους), την Αγγελική Σβανά-Μπαρτζελιώτη (πρόγονο των Μπαρτζελιωταίων) και την Κων/να Σβανά-Ρέβελου (πρόγονο των Ρεβελαίων).

Απόγονοι του Ιωάννη Σβανά του Ανδρέα είναι: Η Αδαμαντία Σβανά-Αγραπιδά με την οικογένειά της, ο Φώτης Σβανάς, Η Πηνελόπη Σβανά-Κουτσουρούπα με την οικογένειά της και ο Αθανάσιος Σβανάς με την οικογένειά του.

Απόγονοι του Νικολάου Σβανά του Ανδρέα  είναι: Ο Ανδρέας Σβανάς με την οικογένειά του, ο Διονύσης Σβανάς με την οικογέμνειά του, η Αθανασία Σβανά-Κριτσέλη με την οικογένειά της, η Πηνελόπη Σβανά-Βλάμη με την οικογένειά της, η Λαμπρινή Σβανά-Τριγάζη με την οικογένειά της και η Αμαλία Σβανά-Κατσάμπουλα –η θρυλική θεια Μαλιώ- με την οικογένειά της.

Απόγονοι της Αγγελικής Σβανά-Μπαρτζελιώτη είναι ο αιδεσιμότατος ιερέας Κων/νος Μπαρτζελιώτης με την οικογένειά του και τα δύο αδέρφια του Διονύσης και Παναγιώτης που μετανάστευσαν στην Αμερική.

Ο παππούς Γεώργιος Σβανάς είχε τρεις κόρες των οποίων τα ονόματα δεν περιήλθαν εις γνώση μου.

Τέλος η Κων/να Σβανά-Ρέβελου είχε τους εξής απογόνους: 1) Μαρία Ρέβελου-Τσίτσου με την οικογένειά της. 2) Γεωργία Ρέβελου-Νεοφώτιστου με την οικογένειά της και 3) ο αείμνηστος θείος Θόδωρος Ρέβελος.

Τελειώνοντας εύχομαι η αποψινή εκδήλωσή μας να αποτελέσει ένα μεγάλο πνευματικό μνημόσυνο, για τους προπάππους μας Ανδρέα και Πηνελόπη, τους παππούδες μας και προπάππου σας  Ιωάννη, Νικόλαο, Γεώργιο, Αγγελική και Κων/να και τους γονείς εμάς των μεγαλύτερων σε ηλικία και των παππούδων εσάς των μικρότερων: Αδαμαντία, Πηνελόπη, Αθανασίου, Ανδρέα, Διονύση, Αθανασία, Πηνελόπη, Αμαλία, Κων/νο, Διονύση, Παναγιώτη, Μαρία, Γεωργία, Πηνελόπη, Θεόδωρο.