Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Το χωριό μας γίνεται πιο όμορφο!

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών και με την αμέριστη βοήθεια του Δήμου Ζαχάρως ένα - ένα τα σχέδια του συλλόγου μας γίνονται πραγματικότητα. Το χωριό μας ομορφαίνει και θα συνεχίσει να το κάνει. Πριν λίγες μέρες φυτεύτηκαν στο χωριό περίπου 100 φυτά για αρχή.   Τριανταφυλιές, πικροδάφνες, καλοπιστικά, τούγιες, κλπ. και έπεται...συνέχεια!

Το Μάζεμα της ελιάς!!



Με ευνοϊκές συνθήκες για τον παραγωγό ξεκίνησε το πατροπαράδοτο μάζεμα της ελιάς. Τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας, σε συνδυασμό με τις ήπιες βροχοπτώσεις ωφέλησαν σε μεγάλο βαθμό την ελιά  να «δέσει» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ με καλές συνθήκες ξεκίνησε και η διαδικασία της συγκομιδής. Ελιές, τα δέντρα με τις πιο βαθιές και δυνατές ρίζες στην ιστορία του τόπου μας, αιώνες τώρα μας συντροφεύουν, μας ευεργετούν και μας διδάσκουν.  Αναπόσπαστο στοιχείο σύνθεσης της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού μας, ιερό δένδρο των προγόνων μας από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά και του χριστιανισμού, συμμέτοχο στα μυστήρια της θρησκείας μας.  Αιώνιο σύμβολο σοφίας, δύναμης και ειρήνης. 
Το μάζεμα της ελιάς αποτελεί εδώ και αιώνες σημαντική αγροτική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της Μεσογείου. Στη σημερινή εποχή ευδοκιμεί ακόμη η παραδοσιακή μέθοδος συγκομιδής, με τη βοήθεια ίσως κάποιων νεότερων εργαλείων: τα κλαδιά περνιούνται με το "χτένι" για να αποσπαστεί ο καρπός με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα, ενώ το έδαφος κάτω από την ελιά στρώνεται με λιόπανα Αφού πέσουν οι ελιές από το δέντρο, οι αγρότες τινάζουν τα άκρα των ελαιόπανων ώστε να δημιουργηθούν σωροί, οι οποίοι θα καθαριστούν με το χέρι από χοντρά κλαριά και τσαμπιά προκειμένου να τοποθετηθούν στη συνέχεια σε τσουβάλια. Η συνέχεια είναι στο ελαιοτριβείο, για να παραχθεί το αγνό παρθένο ελειόλαδο. Ο πατέρας μας καψάλιζε ζυμωτό ψωμί στη σχάρα, το βουτούσε στο ζεστό λάδι, του έβαζε λίγη ρίγανη και μας τάιζε. Ήταν το νοστιμότερο ψωμί του κόσμου!

Εορτασμός της Αγίας Σκέπης στο χωριό!





Εορτάστηκε και φέτος η Αγία σκέπη στο χωριό μας! Η γιορτή αυτή μετατέθηκε από την εκκλησία μας το 1952 από την 1η Οκτωβρίου την 28η ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη μητέρα του Θεού για τη σκέπη και την προστασία της στον αγώνα των ελλήνων απέναντι στους αλαζόνες Ιταλούς.
Ακούγεται ενδεχομένως παράδοξο η αφόρμηση για έναν λόγο εθνικής επετείου να είναι ένας ύμνος προς την Παναγία, ωστόσο υπάρχει άρρηκτη σχέση ανάμεσά τους, καθώς ο λαός μας έχει συνδυάσει πάρα πολύ στενά αυτά τα δύο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο σημαντικότερες εθνικές γιορτές του έθνους μας έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να συνεορτάζονται με μία γιορτή της παναγίας. Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε τον ευαγγελισμό της Θεοτόκου και, σήμερα, την 28η Οκτωβρίου την Αγία Σκέπη της Θεοτόκου.