Η Ιστορία του Συλλόγου

“Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι”


Ιδρυτές του υπήρξαν άνθρωποι του χωριού μας παρακινούμενοι από την νοσταλγία και την αγάπη για το χωριό μας, από την ανάγκη για την διατήρηση των σχέσεων μεταξύ τους, την διατήρηση των ηθών, εθίμων και των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων του τόπου τους, ίδρυσαν πολιτιστικό Σύλλογο με την ονομασία: «Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιαρχών Ηλείας «Η ΜΟΦΚΙΤΣΑ».
Μια ιστορία συνεχούς δημιουργίας που ξεκινάει από τον Οκτώβριο του 1984, με πορεία που φθάνει στο σήμερα. Ιδρύθηκε στην Αθήνα βάσει του «Περί Σωματείων» νόμου 281/1914.
Σκοπός του συλλόγου είναι η διατήρηση του χωριού και η μη εγκατάλειψη του στο μέλλον από τους εναπομείναντες κατοίκους, διότι εκεί βρίσκονται οι εστίες και τα λείψανα των προγόνων μας. Στο καταστατικό του ενέταξε για μέλη του τους μονίμους κατοίκους του χωριού, τις γυναίκες τους καθώς επίσης και των παιδιών τους, τα οποία έχουν ενηλικιωθεί άνω των 18 ετών, καθώς και τους πατριώτες της υπόλοιπης Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τα Διοικητικά Συμβούλια που εκλέγονται από το 1984, δουλεύουν με βάσει τις αρχές της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών, της δια τήρησης των παραδόσεων και των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων του χωριού, της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των μονίμων κατοίκων, των συνθηκών υγείας, εκπαίδευσης, την δημιουργία έργων ανάγκης και υποδομής, την προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος, την δενδροφύτευση κα.

Η δράση του Συλλόγου στη διάρκεια των χρόνων πλούσια. Τα πρώτα βήματα του συλλόγου γίνονται με τη χοροεσπερίδα γνωριμίας στην Αθήνα και προσκεκλημένους όλους τους κατοίκους του χωριού.
Κορυφαία εκδήλωση του Συλλόγου όμως αποτελεί το πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο το 15Αύγουστο, στη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου και ημέρα εορτασμού του Συλλόγου μας. Τα δύο τελευταία χρόνια γίνεται ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς στο χωριό.
Τον Μάιο του 1997 γίνεται αγορά γραφείου για τις ανάγκες του Συλλόγου αντί του ποσού 2.700.000δρχ. στην οδό Μενάνδρου στο κέντρο της Αθήνας.
Τον Μάρτιο του 2008 όμως ο Σύλλογος προχώρησε στην πώληση του ανωτέρω γραφείου αντί του ποσού 20.000€ λόγω υποβάθμισης της περιοχής (κέντρο Αθήνας). Με τα χρήματα αυτά της πώλησης αγοράστηκαν τα δύο οικόπεδα στο χωριό που γειτνιάζουν με το Δημοτικό κτίσμα/οικόπεδο προκειμένου να δημιουργηθεί πλατεία.
α) Αγορά οικοπέδου από τον συμπατριώτη μας Γιάννη Κουτσουρούπα 470τμ αντί του ποσού των 15.000€ και
β) την αγορά του οικοπέδου από τον επίσης συμπατριώτη μας Γεώργιο Φελούκα 160τμ αντί του ποσού 5.000€.
Έκδοση της τριμηνιαίας εφημερίδας «Ο Αντίλαλος των Ταξιαρχών» από το 1ο Φύλλο Δεκέμβριος 1994 – Φεβρουάριος 1995 μέχρι και το Φύλλο 26 Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος 2001 που ήταν και το τελευταίο τεύχος.
Επαναδραστηριοποίηση έκδοσης της εφημερίδας με τίτλο «Τα Νέα των Ταξιαρχών» από Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2008 και συνεχίζεται και σήμερα αυτή η ανανεωμένη έκδοση της εφημερίδας μας και η οποία ήταν και είναι η δική μας φωνή, φωνή του Συλλόγου μας.
Δημιουργία Τράπεζας Αίματος για τους ανθρώπους του χωριού μας που το έχουν ανάγκη, με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών αιμοδοτών. Μια κίνηση που πιστεύουμε να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.
Δημιουργία ιστοσελίδας. Λειτουργεί λοιπόν ιστοσελίδα με αναφορά στο χωριό και βρίσκεται στην τοποθεσία mofkitsa@blogspot.com με πλούσιο υλικό και φωτογραφίες του χωριού, νέα και ανακοινώσεις που αφορούν το χωριό, ιστορικά στοιχεία κι επιπλέον περιλαμβάνει κάθε φορά τη νέα έκδοση της εφημερίδας του χωριού μας.
Συνεχίζουμε να διοργανώνουμε κάθε χρόνο τον ετήσιο χορό του συλλόγου με μεγάλη επιτυχία.
Εκδήλωση για την κοπή της ετήσιας βασιλόπιτας του συλλόγου με συμμετοχή αρκετών συμπατριωτών μας.
Συνάντηση γνωριμίας και επικοινωνίας με τα μέλη μας και μάλιστα με τη νέα γενιά. Η Εκδρομή στους Δελφούς το Δεκέμβριο 2008 και εκδρομή στην Κων/πολη τον Οκτώβριο 2009 ήταν το πρώτο βήμα.

Πιστεύουμε πως η δράση του Συλλόγου υπήρξε πράγματι ευεργετική για το χωριό και ιδιαίτερα για τους μονίμους κατοίκους του.
Τώρα τελευταία το ΔΣ του συλλόγου αποφάσισε να μεταφέρει τις περισσότερες δραστηριότητες του από την Αθήνα στο χωριό. Συνελεύσεις, εκλογικές διαδικασίες, κλπ. Κίνητρο αυτής της μεταφοράς είναι να ζωντανέψει το χωριό μας και να λαμβάνονται αποφάσεις στον τόπο καταγωγής μας για τον τόπο μας.
Ενόψει των εκλογικών διαδικασιών του Αυγούστου στο χωριό, περιμένουμε τη συμμετοχή σας αλλά και την πλαισίωση του συλλόγου με νέα μέλη που έχουν όρεξη για δουλειά, με στόχο να ανεβάσουμε τον πήχη ψηλότερα και να καταφέρουμε περισσότερα πράγματα.
Οι δραστηριότητες του Συλλόγου αρκετές.
Χρόνια δημιουργικά, με εθελοντική εργασία φίλων και μελών του Συλλόγου, αφιερωμένα στην πολιτιστική προκοπή του τόπου μας, την ενεργή συμμετοχή του κόσμου στα δρώμενα, στη διατήρηση των πολιτιστικών αξιών, στην προστασία του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, στις ανταλλαγές στοιχείων πολιτισμού με συλλόγους των γύρω περιοχών.
Στηρίζουμε, βοηθάμε και συνεχίζουμε...


Για να μη χαθούν τα ίχνη των προγόνων μας και τα δικά μας βήματα.

Κάποτε, όταν ήμασταν παιδιά, κάποιοι άνοιξαν για εμάς ένα παράθυρο στο κόσμο. Μεγαλώσαμε. Η σειρά μας τώρα...

 ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ

To Δ.Σ του Συλλόγου προέβη σε απονομή τιμητικής πλακέτας την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 στους ιδρυτές του συλλόγου μας, για να αποδώσουμε ευγνωμοσύνη  και τιμή, στους ανθρώπους αυτούς που επί σειρά ετών στήριξαν με μια θαυμαστή και ανεξάντλητη ενέργεια, την ίδρυση αλλά και τη συνέχιση κάθε προσπάθειας του συλλόγου.  
1. Κριτσέλης Γεώργιος του Αντωνίου
2. Ανδρικόπουλος Αλέξιος του Γεωργίου
3. Κριτσέλης Ανδρέας του Αντωνίου
4. Κριτσέλης Πέτρος του Ιωάννου
5. Παναγόπουλος Τιμολέων  του Γεωργίου
Eλπίζουμε να υπάρξουν συνεχιστές του έργου τους!
Η παραλαβή των πλακετών έγινε από τους συγγενείς  τους.
Τις Τιμητικές πλακέτες  απένειμαν  τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου.