Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013

KAΛΑΝΤΖΗΣ – ΓΑΝΩΤΗΣ (Eπάγγελμα που έσβυσε με το...χρόνο)



Καλαντζής, καλαϊντζής, γανωτής, γανωματής: είναι αυτός που γανώνει χάλκινα σκεύη. Σήμερα το πρωί είχα την ευκαιρία να δω ζωντανά και (να θυμηθώ την εποχή που ήταν μόνιμα στο χωριό ο Καλατζόγιαννης) που ερχόταν από την Καλίδονα. Την διαδικασία την παρακολούθησα από έναν πλανόδιο Καλαντζή που με το συνεργάτη του ήρθαν και έστησαν το υπαίθριο εργαστήριό τους στο κέντρο της Μοφκίτσας. Είχαν μάλιστα αρκετή πελατεία, (Μάνθος, Σωτήρης, Αντριάνα κλπ) και γάνωσαν, όσο ήμουν εκεί αρκετά σκεύη.

Ο γανωτής πρώτα καθαρίζει καλά τα σκεύη από τις σκουριές και τις πράσινες σκιές. Όταν το σκεύος ζεσταθεί, ο καλαντζής βάζει μέσα κομμάτια από καλάι (κασσίτερο), τα οποία με την βοήθεια της θερμότητας λιώνουν. Τότε, το υγρό μέταλλο απλώνεται με την βοήθεια ενός βαμβακερού υφάσματος ή κομματιού βαμβακιού σιγά - σιγά σε όλο το εσωτερικό του σκεύους. Κάθε τόσο ο γανωματής πασπαλίζει τα σημεία που μόλις γάνωσε με νισαντίρι, ( σκόνη χλωριούχου αμμωνίου). Αυτή βοηθά ώστε το καλάι να κολλήσει πάνω στα τοιχώματα του καζανιού και να μην ξεκολλήσει αμέσως μόλις το σκεύος ξαναμπεί στην φωτιά.

Για να παγώσει πιο γρήγορα το καλάι ρίχνει κρύο νερό και το σκουπίζει με καθαρό βαμβάκι για να γυαλίσει.

Η τιμή κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος του κάθε αντικειμένου.