Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015

Καλοκαιρινά δρώμενα στη Μοφκίτσα!!

Μια βραδιά αφιερωμένη στους μικρούς μας φίλους η 8 Αυγούστου στο θεατράκι του χωριού στ’ Αλώνια. Μια βραδιά που αποτελεί πλέον θεσμό στο χωριό μας. Με το θέατρο σκιών του κ. Χρήστου Πλέσσα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή η Παράσταση  “Ο καραγκιόζης νύφη”! 
Η πρόεδρος του συλλόγου κα Ντόρα Παναγοπούλου και τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου  ευχαρίστησαν θερμά όλους τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση σημειώνοντας την προσπάθεια που γίνεται για την διατήρηση και συνέχιση της λαϊκής παράδοσης στην αναβίωση του Καραγκιόζη. Στο τέλος όλοι οι παριστάμενοι γεύτηκαν νόστιμα σουβλάκια και αναψυκτικά!
Υπόσχεσή μας και του χρόνου στο ίδιο μέρος όλοι μαζί!!
Πανηγύρι
Μεγάλη επιτυχία είχε και φέτος το πανηγύρι στο χωριό. Ο εορτασμός της Παναγίας το 15 Αύγουστο ξεκίνησε την παραμονή της εορτής με τον εσπερινό και τη λιτανεία της ιερής εικόνας.
Ανήμερα το πρωί ακολούθησε πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας η Παναγιά είναι η "πηγή" της ελπίδας μας και της εκπλήρωσης των προσδοκιών μας. Από το πανηγύρι δεν θα μπορούσε να λείψουν η μουσική και οι γεύσεις. Έτσι η γουρνοπούλα είχε την τιμητική της , το βραστό, το ποτό και η διασκέδαση με την ορχήστρα «Λαϊκό Πεντάγραμμο» !  

Από τον εορτασμό στην Αγία Παρασκευή!
Σπιτικός Παραδοσιακός Τραχανάς από την
 Παναγιώτα Γιαννίκου


Πεζοπορία προς τα εκκλησάκια του Χωριού!

Από τον εορτασμό στο Εκκλησάκι της Ετιάς!
Καφές μετά τον εκκλησιασμό στο Δημοτικό κτίριο!

Πανσέληνος
Ο Καθένας με την παρέα του και όλοι μαζί απολαύσαμε το υπέροχο Αυγουστιάτικο Φεγγάρι από το θεατράκι στ’ Αλώνια!

MOFKITSA RUN (Λαμπρό φινάλε!)
Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 30 Αυγούστου, ο 1ος ορεινός αγώνας: Mofkitsa Run από τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών «Η ΜΟΦΚΙΤΣΑ» και την Life Racing του Ρόμπερτ Καραλή!!! Οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν τις 120 και την ημέρα εκείνη 70 αθλητές έτρεξαν τη διαδρομή του αγώνα! Με εκκίνηση το χωριό  Ταξιάρχες (Μοφκίτσα) και κατεύθυνση το ξωκλήσι Παμμέγιστων Ταξιάρχων ( 10ου αιώνα). Οι πρώτοι αθλητές έφτασαν σε μόλις 20’ στον οικισμό της Κωστομέρας! Από εκεί ξεκίνησε ο δρόμος της επιστροφής και το τερματισμό στην πλατεία του χωριού.
Μεγάλος νικητής του αγώνα, μόλις μισό βήμα πιο μπρος, αναδείχτηκε ο Νίκος Πάλλης της ομάδας TECNICA με χρόνο 00:47:44 ενώ δεύτερος άνδρας ήρθε ο Νίκος Ροδόπουλος της ίδιας ομάδας με χρόνο 00:47:45. Τρίτος άνδρας στη γενική κατάταξη αναδείχτηκε ο Σταύρος Παπαδόπουλος της ομάδας Bike-Park Kalamata με χρόνο 00:58:12.
Στις γυναίκες, νικήτρια αναδείχτηκε η Μαρία Μαλαϊ της Salomon Hellas με χρόνο 00:59:42! Δεύτερη γυναίκα ήρθε η Μαρίνα Τερζή με χρόνο 1:09:17, ενώ τρίτη γυναίκα αναδείχτηκε η Ελένη Καλλια της ομάδας BALIOTIS.NATURE TRAIL με χρόνο 01:20:57.
Για να τιμήσει και να αναδείξει τους αθλητές με καταγωγή τη Μοφκιτσα (Ταξιάρχες), η διοργανώτρια αρχή απέμεινε έπαθλα στην 1η Μοφκιτσάνα και τον 1ο Μοφκιτσάνο! Νικήτρια και 1η Μοφκιτσάνα αθλήτρια αναδείχτηκε η Αμαλία Κατσάμπουλα με χρόνο 01:45:56 ενώ 1ος Μοφκιτσάνος ήρθε ο Αθανάσιος Διαμαντόπουλος με χρόνο 01:53:01!
Τα έπαθλα του αγώνα ήταν χειροποίητα από την κυρία Αφροδίτη Ρακαντά . Κάθε έπαθλο, αποτελούνταν από ένα κεραμιδί ενός σπιτιού που κάηκε με τις φωτιές του 2007. Ενώ τα μετάλλια που έλαβε κάθε αθλητής σφραγίστηκαν ένα προς ένα από τη διοργανώτρια αρχή. Ένα φιαλίδιο που μέσα του είχε ένα κλαδάκι ελιάς, αντιπροσωπεύοντας το κάθε στρέμμα ελαιόδεντρων που καταστράφηκε επίσης από την  πυρκαγιά!

Όλοι οι συμμετέχοντες στον αγώνα, έλαβαν αναμνηστικό μπλουζάκι, μετάλλιο και δώρα από τους χορηγούς. Νικητές στη κλήρωση για τα 3 δώρα από το Δωροθέτη του αγώνα, Alamein Outdoors αναδείχτηκαν οι: Ανδρέας Γιαννόπουλος, Ζαχαρίας Αντωνόπουλος και Αμαλία Κατσάμπουλα.
Η διοργάνωση του 1ου ορεινού αγώνα: Mofkitsa Run δεν ήταν εύκολη και για το λόγο αυτό, η υποστήριξη του Δήμου Ζαχάρως, του Συλλόγου Ποδηλατών Ζαχάρως, του φωτογραφικού πρακτορείου Μανουσόπουλος αποδεδείχθηκε σημαντική!
Οι Χρυσοί Χορηγοί του αγώνα κάλυψαν όλες τις ανάγκες του αγώνα και η διοργανώτρια αρχή θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους: ΑΒ Βασιλόπουλο Ζαχάρως για τα προϊόντα που καταναλωθήκαν από τους αθλητές, την Chronosystems για την άριστη ηλεκτρονική χρονομέτρηση τους και την σχολή μόδας: PANSIK για τη οικονομική ενίσχυση της διοργάνωσης!!!
Τέλος, η διοργανώτρια αρχή θέλει να ευχαριστήσει όλους τους αθλητές που επισκεφτήκαν για πρώτη φορά τη Μοφκιτσα και έτρεξαν σε μια νέα ορεινή διαδρομή! Στόχος μας είναι ο αγώνας να επαναληφτεί τα επόμενα χρόνια και να βελτιώσει τις παροχές και την οργάνωση του! 
Μετά το τέλος των απονομών ακολούθησε φαγητό στην πλατεία του χωριού με πλούσια παραδοσιακά εδέσματα! Τα αρνιά τα προσέφεραν οι οικογένειες Ηρακλή Γιαννίκου, Ιωάννη Γιαννίκου και Γεωργίου Μανώλη! Τα καρβέλια ψωμιού τα ζύμωσε και τα έψησε η Παναγιώτα Γιαννίκου! Το τυρί προσέφερε ο Γεώργιος Μπούρος. Τους ευχαριστούμε πολύ!!  
Τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών “η Μοφκίτσα”  ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες στον αγώνα και όσους συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην επιτυχία του!!


Αιμοδοσία!
Στα πλαίσια του αγώνα, ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιαρχών «Η ΜΟΦΚΙΤΣΑ» διοργάνωσε και Εθελοντική Αιμοδοσία σε συνεργασία με το Περιφερικό Νοσοκομείο Ρίου στο Δημοτικό κτίριο στο χωριό.