Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!



Όλες τις μέρες της Αγίας και Μεγάλης εβδομάδας οι χριστιανοί πηγαίνουν στην εκκλησία, για να παρακολουθήσουν τα Πάθη του Χριστού. Όλοι προετοιμάζονται για το Πάσχα.
Τη Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη γίνεται το πλύσιμο και το καθάρισμα του σπιτιού. Τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα τσουρέκια, τα κουλουράκια και βάφουν τα κόκκινα αυγά.

Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ
Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ στην εκκλησία διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια, που διηγούνται τα Πάθη, το Μυστικό Δείπνο, τη Σύλληψη, τη Δίκη και τέλος τη Σταύρωση του Χριστού.

Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα της ταφής του Χριστού. Το πρωί οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Οι γυναίκες και τα παιδιά πηγαίνουν στην εκκλησία και στολίζουν με λουλούδια τον Επιτάφιο. Ο Επιτάφιος συμβολίζει τον τάφο του Χριστού. Το βράδυ όλοι πηγαίνουν στην εκκλησία για να παρακολουθήσουν την ακολουθία του Επιτάφιου. Μετά βγαίνουν έξω από την εκκλησία και γίνεται η περιφορά του Επιτάφιου γύρω από την εκκλησία και στους δρόμους. Ο κόσμος κρατεί αναμμένα κεριά και ακολουθεί συγκινημένος.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Το Μεγάλο Σάββατο τα μεσάνυχτα, χτυπούν οι καμπάνες και όλοι πάνε στην εκκλησία. Ο ιερέας καλεί τους πιστούς να ανάψουν τις λαμπάδες τους με το Άγιο φως. Βγαίνουν στο προαύλιο της εκκλησίας και ο ιερέας ψάλλει το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών ...». Οι πιστοί εύχονται ο ένας στον άλλο «Χριστός ανέστη» και «Αληθώς Ανέστη ». Την ευχή αυτή τη λέμε για σαράντα μέρες, μέχρι την Ανάληψη του Χριστού στον ουρανό. Μετά την ακολουθία της ανάστασης οι πιστοί γυρίζουν στα σπίτια τους. Τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά, τρώνε μαγειρίτσα και γιορτάζουν την Ανάσταση.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Την Κυριακή του Πάσχα η Ανάσταση γιορτάζεται σε όλα τα σπίτια. Ετοιμάζεται το πασχαλινό τραπέζι, με κύριο πιάτο το αρνί στη σούβλα. Όλοι διασκεδάζουν με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Το απόγευμα στην Εκκλησία γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης! 
Κάθε γιορτή είναι μια αφορμή να πούμε μια καλή κουβέντα, να θυμηθούμε όλους όσους ξεχάσαμε!
Η Ανάσταση του Θεανθρώπου να είναι Ανάσταση ελπίδας για όλους, για έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο ειρηνικό, για έναν κόσμο δημιουργικό και ευτυχισμένο! Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!