Ο εμβολιασμός (Κέντρωμα) γίνεται από τα μέσα Απρίλη έως
και το τέλος Μάη, με την προϋπόθεση να υπάρχει αρκετή υγρασία στο έδαφος. Πρώτα
βέβαια θα διαλέξουμε την ποικιλία και το υγιές δέντρο που θα πάρουμε τα μπόλια.
Κατόπιν θα αφαιρέσουμε με προσοχή δύο ή τρία κομμάτια από το κλαδί που θα
διαλέξουμε πάχους 8-10 χιλιοστών και μήκους 15 εκατοστών. Προσέχουμε το κλαδί
να μην είναι από τα περσινά «λαίμαργα» και να ΜΗΝ υπάρχουν εμφανείς οφθαλμοί
(μάτια). Στην ελιά οι οφθαλμοί είναι πολύ μικροί και σχεδόν αόρατοι στους άρχάριους.
Κόβουμε την κορφή του τμήματος για μπόλι πάντα κάτω από την διακλάδωση του
κλαδιού. Με το κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κάτω τμήμα με μια τομή λοξή έτσι
ώστε να σχηματιστεί μια σφήνα με πολύ καλά λείες επιφάνειες ώστε να εφάπτεται
σχεδόν τέλεια στην τομή του κορμού. Ο κορμός της ελιάς που θα μπολιάσουμε θα
κοπεί κάτω από την πρώτη διακλάδωση με μια κάθετη καθαρή τομή. Μετά με ένα
κομμάτι σκληρό ξύλο που θα έχουμε διαμορφώσει την άκρη του σε σφήνα, ή με ένα
κατάλληλο εργαλείο θα ανοίξουμε προσεκτικά τον φλοιό ώστε να ξεχωρίσει από το
εσωτερικό ξύλο, δημιουργώντας έτσι με προσοχή ένα «χώρο» για το μπόλι μας. Φροντίζουμε
να διαλέξουμε σημεία στον κορμό που να επιτρέπουν την όσο πιο τέλεια γίνεται
επαφή εμβολίου. Θα επαναληφθεί αυτό φυσικά τόσες φορές, όσα τα μπόλια μας τα
οποία θα τα «μοιράσουμε» σε ίσες περίπου αποστάσεις στην περιφέρεια του κορμού.
Τώρα είναι η σειρά να βυθίσουμε τα μπόλια στα ανοίγματα με προσοχή σιγά-σιγά,
χτυπώντας ελαφρά στην κορφή. Αφού βάλουμε παντού στις τομές και στα μπόλια την
αλοιφή μπολιάσματος, (λάσπη από αργιλώδες χώμα) για να κρατά υγρασία στα
μπόλια, δέσιμο μετά γερά με ταινία ή σπάγγο σε όλη την περιοχή του κοψίματος από
την κορφή του έως και 3-4 εκ. κάτω από το τέρμα του εμβολίου και τελειώσαμε.
Καλή επιτυχία.